Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Яке ваше ставлення до дистанційного навчання?
Total 5 common:people_all_forms
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 23 common:people_all_forms

145 років від дня народження Миколи Леонтовича

Date: 13 грудня 2022 о 11:24
117 views

145 років виповнюється сьогодні від дня народження Миколи Леонтовича - геніального композитора, хорового диригента, громадського діяча, педагога, збирача українського фольклору, одного із засновників української національної композиторської школи (1877-1921).
Понад 100 років лине світом славнозвісний "Щедрик" (відомий в англомовній версії під назвою "Carol of the Bells") Миколи Леонтовича. Вперше твір було виконано у 1916 році в Києві. Проста мелодія в обробці композитора отримала нову неймовірну енергетику.
4 грудня цього року в нью-йоркському Carnegie Hall відбувся концерт "Notes from Ukraine", присвячений сотій річниці премʼєри "Щедрика" в США.
Микола Леонтович народився 13 грудня на Поділлі. Від батька-священника успадкував гарний голос, любов до музики, щирий український гумор, а від матері - красу і ніжну музичну душу. В родині Леонтовичів завжди звучала музика. Маленький Микола не лише співав, а й диригував своєрідним хором, що складався з брата і сестер.
Музично-творча спадщина Миколи Леонтовича, якому доля відвела лише 43 роки - це понад сто творів обробок українських народних мелодій (“Щедрик”, “Козака несуть”, “Дударик”, “Із-за гори сніжок летить”, “Женчичок-бренчичок”, “Гаю, гаю, зелен розмаю“ та інших), хори на слова українських поетів “Льодолом”, “Літні тони”, “Легенда” та “Моя пісня”, незакінчена опера до дитячої казки Б. Грінченка “На русалчин Великдень”.
Миколу Леонтовича ще називали Бахом у хоровій музиці. Геніальний композитор у своїх творах все життя пропагував українську культуру . Він збирав та обробляв козацькі пісні, створюючи високохудожні твори-пісні.
У 2018 р. вийшов чудовий роман "Прилетіла ластівочка" Ірен Роздобудько про Миколу Леонтовича.
Головний “герой” роману - “Щедрик”, прадавня слов’янська колядка, якій дав життя Микола Леонтович, і яка вже понад сто років, завдяки хору Олександра Кошиця, мандрує світом у тисячах виконань як “Різдвяний гімн дзвоників” (Carol of the Bells). Ірен Роздобудько розповіла, яким був композитор, чию різдвяну мелодію слухає весь світ, з ким він збирався емігрувати напередодні вбивства і чим схожі люди з різних епох.
"В світі існує мінімум 2000 різних колективів, що виконують мелодію "Щедрика" у різних жанрах. Натомість не кожен знає автора - українського композитора. Навіть складно уявити, хто ще може конкурувати по кількості виконання цього музичного твору. Щоб пізнати Леонтовича, спочатку дуже прошу знайти в інтернеті і послухати його надлюдську музику. Його твори - містичний тотем. Раджу послухати "Козака несуть", "Щедрик", "Отче наш". Усі факти з життя Леонтовича в романі - реальні. Їх насправді не так вже й багато. Все, що про нього написане і сказане, я постаралася зібрати і використала навіть в репліках героїв. За спогадами його сучасників, Леонтович був сором'язливим, але міг дотепно пожартувати. У мистецтві він був вимогливою і вольовою людиною. На заняттях з учнями міг і кулаком по столу стукнути.
Роман - не історична біографія: де народився, хрестився, одружився і тому інше. Це белетристика, моя версія розслідування загадкового вбивства Леонтовича.", - Ірен Роздобудько.
Ім'я вбивці композитора оприлюднено лише у 1990-х роках.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Comments:
Only authorized users can leave comments.